Offida.

Offida is één van de mooiste stadjes van Le Marche, waar je je moeiteloos in de middeleeuwen waant. Het eerste wat je van veraf ziet is de kerk Santa Maria della Rocca, net buiten het centro storico op een uitstekende rots. Verder heeft Offida een sfeervol driehoekig plein, Piazza del Popolo, met de belangrijkste gebouwen van de stad zoals het Palazzo Comunale, met zijn hoge portico met zeven bogen en daarboven de Loggeta, Torre dell`Orologio en Teatro ‘Serpente Aureo’.

Chiesa di Santa Maria della Rocca. 

Ascoli Piceno.  

Deze middeleeuwse stad, met maar liefst zevenentwintig kerken, wordt ook wel de stad met de honderd torens genoemd en is eigenlijk één groot openluchtmuseum. Tot de mooiste kerken behoren de Cattedrale di Sant’Emidio en op “het mooiste plein van Italie” Piazza del Popolo vindt je de Chiesa di San Francesco.
Drink een koffie bij Caffè Meletti of probeer de fameuze anijs likeur van Meletti en wat je zeker niet mag missen zijn de Olive Ascolane (gefrituurde gevulde olijven), het recept komt namelijk uit deze stad.

Één van de historische/culturele hoogtepunten van het jaar is de Quintana. In Juli en Augustus veranderen de straten en pleinen van Ascoli Piceno in het decor van dit middeleeuwse ridderspel. Met kleurrijke optochten door de stad laten de inwoners zien hoe trots ze zijn op de geschiedenis van hun stad. Kers op de taart is het steekspel, waarbij ridders te paard op een achtvormig parcours racen. Doel is om met een lans een pop (Moor) te raken en zo de trofee (Palio) te winnen. (De voorlopige datums zijn: Zaterdag 9 Juli en Zondag 7 Augustus 2022)

Grottammare Alta.

Het kleine oude Grottammare is zeker de moeite waard, vanaf het Piazza Peretti heb je een geweldig uitzicht. 

Ripatransone.

Een smaakvol gerestaureerd stadje, op 550 meter hoogte, met het smalste steegje (43 cm breed) van Italie.

Fermo. 
Het hart van deze stad, gelegen op 319 meter hoogte, is het langgerekte Piazza del Popolo. De restaurants en bars, gelegen onder de eeuwenoude arcaden van de Loggia di San Rocco, maken dit tot één van de gezelligste pleinen van Le Marche.
Bovenop het Piazzale del Girfalco staat niet alleen de imposante Cattedrale di Santa Maria Assunta maar ook het uitzicht is prachtig. Andere aanraders om te bezichtigen zijn de ondergrondse bassins (Cisterne Romane), en het “Teatro dell’Aquilla.

Torre di Palme.

Torre di Palme is een klein oud dorpje, op 100m boven zeeniveau, met gezellige straatjes en een mooi uitzicht over de zee.

Overnachten bij Casa Valle Ciafone? Boek nu!